Lichte ophoogmaterialen infrastructuur en sportaccomodaties

Om gebieden met een slappe, weinig draagkrachtige bodem bouwrijp te maken, moet het terrein worden opgehoogd. Traditioneel brengt men zand aan onder het te verharden gebied (infrastructuur) of onder sportterreinen, maar dat brengt zettingsproblemen tijdens de bouw en vele jaren na oplevering met zich mee. Zo’n traditionele constructie is onderhoudsgevoelig en bovendien kan door het gewicht van zand als ophogingsmateriaal stabiliteitsverlies van de ondergrond optreden. Daarom wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van lichte ophoogmaterialen voor aanleg van zettingsarme infrastructuur en sportaccomodaties.

“Joosten Concepts is een samenwerkingsverband tussen Joosten Kunststoffen en verschillende producenten, ingenieurs en aannemers. De grote kracht van onze samenwerking: OLA – Ontwerpen, Leveren en Aanbrengen. Erik speelt binnen Concepts een belangrijke rol als ontwerper/projectleider voor EPS-constructies, regelmatig werkzaam binnen het ontwerpteam van de aannemer. En hij zorgt voor een goede overdracht van ontwerp naar uitvoering, zodat herstelkosten tijdens de uitvoering worden beperkt. Daarmee wordt de aannemer ontzorgd gedurende het gehele traject van ontwerp, leveren en aanbrengen.”
Raymond Brouwer, directeur Joosten Kunststoffen/Joosten Concepts

“Binnen de gemeente Woerden waren we op zoek naar een geotechnisch adviseur met specialistische kennis en ervaring met lichte ophoogmaterialen. Voor vele reconstructie- en nieuwbouwprojecten helpt Erik ons tijdens de ontwerpfase bij de afweging van verschillende lichtgewicht varianten naar de voorkeursvariant en lost afwijkingen tijdens de uitvoering pragmatisch op. En voor het project reconstructie Voorhuis te Kamerik hebben we daar gezamenlijk een artikel over geschreven.”
Ed Pollemans, projectleider gemeente Woerden

Lees meer:

Of neem direct contact op met Kwast Consult (Erik Kwast, tel: 06 – 29272801 of email: info@kwastconsult.nl) de specialist voor lichte ophoogmaterialen bij infrastructuur en sportaccomodaties.

Lichte ophoogmaterialen in de wegenbouw

In CROW-publicatie 325 ‘Lichte ophoogmaterialen in de wegenbouw’ (mei 2013) worden de verschillende typen lichte ophoogmaterialen beschreven. Dit zijn granulaire materialen (bims, flugsand, lava, geëxpandeerde kleikorrels, schuimglas en E-bodemas), geëxpandeerd polystyreen (EPS) en schuimbeton. De gewichtsclassificatie van de verschillende lichte ophoogmaterialen is in onderstaande figuur indicatief weergegeven. Elk type heeft specifieke kenmerken die gevolgen hebben voor de toepassingsmogelijkheden per locatie en project. Kwast Consult is de specialist voor geotechnische advisering en uitvoeringsbegeleiding van lichte ophoogmaterialen voor infraprojecten en sportaccomodaties. Dit voor overheden, ingenieursbureaus, leveranciers en aannemers. Afgelopen 5 jaren is voor ruim 60 projecten geotechnische advisering, uitvoeringsbegeleiding en variantenstudies verricht met toepassing van diverse typen lichte ophoogmaterialen, zoals:

  • Zuidelijke ringweg Groningen N370/N7 (opdrachtgever: aannemerscombinatie Herepoort/Joosten Concepts, bijdrage Kwast Consult: geotechnisch ontwerp en uitvoeringsbegeleiding): deels uitgevoerd als tijdelijke/definitieve verticale wand met EPS met voorzetpanelen in een stedelijke omgeving met complexe uitvoeringsfasering.
  • Reconstructie Voorhuis te Kamerik (opdrachtgever: gemeente Woerden, bijdrage Kwast Consult: geotechnisch ontwerp en uitvoeringsbegeleiding): aanpassing bestaande infrastructuur met EPS-ophoging, met inpassing en fasering van riolering en K&L in stedelijke omgeving.


Figuur: gewichtsclassificatie lichte ophoogmaterialen (overgenomen uit CROW-publicatie 325).


Foto: aanleg EPS-constructie t.b.v. proefvak EPS, reconstructie Overzicht/Spijkerlaan te Kamerik (2016).

Effectieve overgangsconstructies voor wegen en spoorwegen

Schade aan overgangsconstructies tussen star gefundeerde kunstwerken of bestaande leidingen, en een zakkende aardebaan komt veel voor, met name door te grote vervormingen bij slappe ondergrond. Deze schade leidt tot hoge onderhoudskosten en veel hinder voor het verkeer. In CROW-publicatie 306 ‘Kiezen voor effectieve overgangsconstructies’ (december 2011) worden effectieve overgangsconstructies beschreven om schade en hinder tijdens de bouw- en gebruiksfase te beperken. Hierbij kan met behulp van een keuzematrix voor de meest effectieve oplossing worden gekozen voor nieuwbouw- als voor onderhoudssituaties op basis van een Life Cycle Costs (LCC). In onderstaande figuur is een voorbeeld gegeven van een lichtgewicht overgangsconstructie. Kwast Consult is de specialist voor geotechnische advisering en uitvoeringsbegeleiding van overgangsconstructies voor weg- en spoorprojecten, zoals:

  • Zuidelijke ringweg Groningen N370/N7 (opdrachtgever: aannemerscombinatie Herepoort/Joosten Concepts, bijdrage Kwast Consult: geotechnisch ontwerp en uitvoeringsbegeleiding): tijdelijke/definitieve overgangsconstructies van 5 m EPS-ophoging (aardebaan) naar zettingsvrije viaducten in een stedelijke omgeving met complexe uitvoeringsfasering.
  • Zuidelijke toerit Suurhoffbrug te Rotterdam (opdrachtgever: aannemerscombinatie Stipt/Joosten Concepts, bijdrage Kwast Consult: geotechnisch ontwerp en uitvoeringsbegeleiding): definitieve overgangsconstructies van 9 m EPS-ophoging (aardebaan) met nagenoeg verticale wand naar zettingsvrij viaduct.


Figuur: voorbeeld van een lichtgewicht overgangsconstructie met toepassing van schuimbeton en EPS (overgenomen uit CROW-publicatie 306).

Samenwerking Joosten Concepts

Joosten Concepts is een samenwerkingsverband tussen Joosten Kunststoffen en verschillende producenten, ingenieurs en aannemers. Geologics, Kwast Consult of Nepocon is verantwoordelijk voor het ontwerp. Joosten Kunststoffen levert alle materialen voor het project, met producenten TenCate Geosynthetics en Tensar als belangrijkste partners voor gewapende grondconstructies. Bonneveld, Schanskorven Montage en Van Etten brengen de constructies aan. Vrijenban produceert de elementen voor de betonnen facings. Gebroeders Jansen is gespecialiseerd in het aanbrengen van asfaltwapening. Hiermee is voor elke bouwmethode en projectfase de benodigde expertise in huis.

De grote kracht van onze samenwerking: OLA – Ontwerpen, Leveren en Aanbrengen – Joosten Concepts levert niet alleen materiaal, maar neemt het hele traject van ontwerp tot aanbrengen op zich en de aannemer wordt compleet ontzorgd door onze ervaren projectleiders.

De belangrijkste concepten: gewapende grondconstructies met groene, schanskorf of beton facing, paalmatrassystemen, EPS constructies en asfaltwapening. Maar wij gaan ook andere geo- en infratechnische uitdagingen niet uit de weg, zie www.joostenconcepts.nl.

Publicaties

  • “EPS-constructies A9 BaHo Schipholbrug”, GeoKunst, november 2023
  • “EPS-constructies A9 BaHo Amstelveen”, Land+Water, april 2023
  • “EPS zorgt voor een duurzame en circulaire infrastructuur”, Land+Water, oktober 2022
  • “EPS-constructie tijdelijke brug Julianaplein in Groningen”, Land+Water, maart 2022
  • “EPS-constructie voor levend kunstwerk Amstelstroombrug”, Land+Water, december 2021
  • “Tijdelijke Suurhoffbrug rust deels op EPS”, Land+Water, april 2021
  • “Methode voor berekening technisch hergebruik van EPS”, Land+Water, maart 2020
  • “Lichte ophoogmaterialen voor reconstructie Voorhuis te Kamerik”, Land+Water, maart 2019
  • “Toepassing van lichte ophoogmaterialen voor de reconstructie van het Voorhuis te Kamerik”, GeoKunst, december 2018
  • “EPS’18 – 5e internationale conferentie over de infrastructurele toepassing van EPS blokken”, GeoKunst, september 2018
  • “Keuze type ophoogmaterialen op basis van LCC-berekeningen”, CROW Infradagen, juni 2018
  • “Life cycle cost optimization of bridge approach constructions in local and national roads in the Netherlands”, Proceedings 4th International Conference on Geofoam Blocks in Construction Applications, Oslo, June 2011

Presentaties

  • “LCA, LCC en duurzaamheid lichte ophoogmaterialen”, docent PAO-cursus slappe bodem: ontwerp en beheer, maart 2022-2024
  • “Keuze type ophoogmaterialen op basis van LCC-berekeningen”, CROW Infradagen, Papendal, juni 2018
  • “Resultaten CROW-werkgroep Effectieve OvergangsConstructies (EOC)”, Symposium onderhoudsarme wegen op slappe ondergrond, InfraTech, Rotterdam, januari 2011
  • “Voorlopige resultaten CROW-werkgroep Effectieve OvergangsConstructies (EOC)”, CROW Infradagen, Papendal, juni 2010
  • “Ontwerp overgangsconstructies voor wegen en spoorwegen”, Geoweg-Contactdag, Harderwijk, maart 2007

Commissies en nevenfuncties

  • Voorzitter Nederlandse Geotextielorganisatie – NGO (o.a. EPS-constructies), 2016 – 2023
  • Eindredacteur vakblad GeoKunst (onderdeel vakblad Geotechniek), 2016 – 2019
  • Lid en rapporteur “Update CUR 162 Construeren met grond, onderdeel Secundaire materialen en lichte ophoogmaterialen”, 2019 – 2022
  • Corresponderend lid commissie “Lichte ophoogmaterialen in de wegenbouw (CROW-publicatie 325)”, 2012 – 2014
  • Lid en eindrapporteur commissie “Kiezen voor effectieve overgangsconstructies (CROW-publicatie 306)”, 2007 – 2011

Publicaties of een referentielijst van uitgevoerde projecten door Kwast Consult met specifieke toepassing van lichte ophoogmaterialen voor infrastructuur & sportaccomodaties kunnen op verzoek worden toegezonden.